Fakta > PROSTATA
PROSTATAUppdaterat den 15-05-2012 Mannens prostata sitter omedelbart nedanför urinblåsan och dess läge förklarar det gamla namnet blåshalskörtel. Det är en könskörtel och på så sätt en viktig del i mannens fortplantningssystem. Före puberteten är prostatan liten. Det manliga könshormonet testosteron fungerar som prostatans livgivare och när produktionen av testosteron kommer igång, så växer prostatan. En normal prostata är stor som en kastanj eller valnöt. Den är inte bara beroende av testosteronet för att växa utan också för att behålla sin funktion och storlek.

Prostatans sekret skapas i särskilda prostataceller. Dessa formar flera små körtlar med separata utgångar till urinröret. Förutom prostataceller finns det även glatt muskulatur och elastisk bindväv i prostatan. Den glatta muskulaturen har som uppgift att pressa sekretet ut till urinröret och bindväven håller samman körtelns celler. Prostatan omges av en bindvävskapsel.

Det mesta av mannens sädesvätska produceras i prostatan och dess två bihang, de båda sädesblåsorna. Spermierna som tillverkas i testiklarna är bara en liten del av sädesvätskan. De leds från testiklarna genom sädesledarna och blandas med sädesvätskans övriga beståndsdelar i den del av urinröret, som passerar genom prostatan.

Två muskelventiler spelar en viktig roll i denna blandningsprocess. Den ena sitter direkt under urinblåsan och den andra under prostatan. I en första fas är båda ventilerna stängda. På så sätt skapas en tryckkammare i urinröret mellan de båda ventilerna. I denna tryckkammare blandas spermierna med prostatans och sädesblåsornas sekret och bildar det så kallade ejakulatet. Vid sädesavgången öppnas den nedre ventilen och tack vare det höga trycket får ejakulatet en hög hastighet.

bladder = urinblåsa, prostate = prostata, pubic bone = blygdben, rectum = ändtarm, seminal duct = sädesledare, testicle = testikel, urethra = urinrör

Kvinnans motsvarighet till mannens prostatakörtel har tidigare kallats Skenes körtlar. Genom uppbyggnad och likheten i sekretproduktion, bl.a. PSA, med den manliga prostatan kallas dessa körtlar för den kvinnliga prostatan. Körtlarna ligger parvis runt kvinnans urinrör och de mynnar i urinröret. De töms via urinröret och bidrar till kvinnans ejakulat vid sexuell upphetsning och orgasm. Den äldre benämningen Skenes körtlar härstammar från den skotske gynekologen Alexander Skene, som först upptäckte körtlarna i slutet av 1800-talet. Deras funktion och sekretproduktion har närmare fastställts kring millennieskiftet av flera forskare.